OKTOBER 2012
KELAS SWEETBUN
TARIKH: 13 OKTOBER (AHAD)
MASA: 9.00 pg- 3 ptg
BAYARAN: RM 160
MODUL HANDS-ON:
TEKNIK:
A)SPONGE DOUGH B)STRAIGHT DOUGH
PROSES MEMBUAT BUN:
a)Mixing b)Scaling b)Rounding
c)Moulding d)Proofing e)Baking
JENIS BUN:
1. Mexican Bun
2. Cheese bun
3. Chicken Floss
4. Red beans bun (flower shape, stripe shape dll)
5. Milk bun
6. Butter bun
7. Sausage roll (oblong shape, octopus shape)
8. Pizza bun
9. Coconut bun
10. Garlic Bun
* Lebih drp 10 jns roti dpt dihasilkan.
KELAS KEK BLUEBERRY, CHOCOLATE BANANA MOUSSE CHARLOTTE & TIRAMISU, FRUIT FLAN CAKE
TARIKH: 14 OKTOBER 2012 (AHAD)
SESI PAGI (KEK BLUEBERRY; CHOCOLATE BANANA MOUSSE CHARLOTTE)
Masa: 9.00 Pagi-1 Ptg
Bayaran: RM 150
SESI PETANG (KEK TIRAMISU &; FRUIT FLAN CAKE)
Masa: 2.00 - 6.00 ptg
Bayaran: RM150
TEMPAT:
NO 1D, JLN SG 1/5,
TAMAN INDUSTRI BOLTON,
68100 BATU CAVES, SELANGOR.
MODUL HANDS-ON:
1. Pengenalan kepada sifat bahan kek.
2. Cara membuat sponge cake (SUGAR -WATER METHOD).
3. Cara memukul Whipping cream (Non Dairy Whipping cream)
4. Cara membuat mousse
5. Resepi percuma untuk membuat blueberry filling
6. Levelling cake
7. Cara menghias kek - sponge finger, whipping cream
*Peserta membawa pulang 2 biji kek yang telah dihias sendiri*
NOVEMBER 2012
KELAS FONDANT
TARIKH: 3 NOVEMBER 2012 (SABTU)
MASA: 9.00 Pagi-3/4 Ptg
TEMPAT:
NO 1D, JLN SG 1/5,
TAMAN INDUSTRI BOLTON,
68100 BATU CAVES, SELANGOR.
BAYARAN: RM250
MODUL HANDS-ON:
1. Cara membuat fondant/pes gula
2. Cara membuat pes modelling
3. Pengenalan kepada peralatan menghasilkan design fondant
4. Teknik mewarna
5. Teknik dusting
6.Teknik membalut kek
7. Teknik melekatkan hiasan
8. Teknik kek bertingkat bertiang & dowel rod
9. Royal icing
*Peserta akan membawa pulang sebiji kek yang telah dihias sendiri*.
KELAS FROZEN FOOD
TARIKH: 4 NOVEMBER 2012 (AHAD)
MASA: 9.00 Pagi-4/5 Ptg
TEMPAT:
NO 1D, JLN SG 1/5,
TAMAN INDUSTRI BOLTON,
68100 BATU CAVES, SELANGOR.
BAYARAN: RM250
JENIS KUIH FROZEN:
1. CREAM PUFF
2. CHOCOLATE MOIST CAKE
3. SAMOSA
4. KARIPAP
5. APAM GULA HANGUS
6. PIZZA
7. DONUT
MODUL PENGAJARAN HANDS-ON:
1. Teknik Sejuk beku
2. Production Line
3. Shelf Life
4. Asas peralatan yg diperlukan untuk berniaga drp rumah.
5. Pembungkusan
6. Kaedah penyimpanan pra produk dan produk.
7. Cara penyediaan hidangan
8. Labelling
KELAS JUNIOR CHEF (Kanak2 berumur 9-12 tahun)
TARIKH: 11 NOVEMBER 2012 (AHAD)
MASA: 9.00 Pagi-2 Ptg
TEMPAT:
NO 1D, JLN SG 1/5,
TAMAN INDUSTRI BOLTON,
68100 BATU CAVES, SELANGOR.
BAYARAN: RM150
MODUL PENGAJARAN HANDS-ON:
1. Penghasilan coklat praline
2. Chocolate chips cookies
3. Ice-blended
4. Mini Creamcheese Cupcakes
No comments:
Post a Comment