kak wan..saya baru mlm td try wat karipap.tapi cam ne nak elakkan dia berminyak ek? lepas isi inti, dia melembik sebelum dibakar.macam mana nak sukat marjerin ye? masa bakar, berapa lama kak wan? perlu sampai masak ke kulit karipap tu?
Salam Maria-Hadiey, Karipap tu bakar 1800C selama 20 min. Tapi tempoh bakar bergantung kepada jenis oven. ada yg kurang dan lebih, tengoklah kulit karipap tu dah garing sikit ke belum. Kalau warna kulit karipap mcm mentah je, atau macam tepung yg kita uli tadi, so tambahkan lagi masa membakar ye
kalau karipap melembik maknanya kita ambil masa yg terlalu lama sebelum membakar. Kalau buat karipap, tangan kena laju sikit. Kalau berminyak, kurangkan marjerin.
7 comments:
Aduhai....tenguk foto je dah telan airlior
Salam Abg Kamato,
Jangan telan ayaq lior byk-byk. Kang kering sapa nak jawab?
kak wan..saya baru mlm td try wat karipap.tapi cam ne nak elakkan dia berminyak ek? lepas isi inti, dia melembik sebelum dibakar.macam mana nak sukat marjerin ye? masa bakar, berapa lama kak wan? perlu sampai masak ke kulit karipap tu?
Salam Maria-Hadiey,
Karipap tu bakar 1800C selama 20 min. Tapi tempoh bakar bergantung kepada jenis oven. ada yg kurang dan lebih, tengoklah kulit karipap tu dah garing sikit ke belum. Kalau warna kulit karipap mcm mentah je, atau macam tepung yg kita uli tadi, so tambahkan lagi masa membakar ye
Maria-hadiey,
kalau karipap melembik maknanya kita ambil masa yg terlalu lama sebelum membakar. Kalau buat karipap, tangan kena laju sikit. Kalau berminyak, kurangkan marjerin.
Salam wan,
az nak blajau buat kek boleh
Salam Ayah Zain,
Biar betul! hehehehe...
Post a Comment