Thursday, March 6, 2014

KELAS FROZEN & BISKUT & CORPORATE HAMPER APRIL 2014

KELAS  BISKUT &CORPORATE HAMPER



TARIKH: 12 April Mac 2013 (Sabtu)
MASA:  9.00 pg-3 ptg
BAYARAN:  RM 300

MODUL HANDS-ON:
1. Cara membuat biskut yg rangup
2. Cara menyediakan hamper korporat

JENIS BISKUT:
1. Biskut Salju
2. Bangkit Cheese
3. Almond Crunchy
4. Almond choc chips

* Gambar biskut, sila lihat dlm fb: wan rusyaini



Call: Wan 012-634 5895 utk tempahan kelas, sila buat pembayaran deposit sebyk RM50.

KELAS FROZEN FOOD (7 jenis)

Tarikh: 13 April 2014 (Ahad) 
Yuran: RM250
Masa: 9 pg - 4/5 ptg
Tempat: Taman Industri Bolton, Gombak (berhampiran Giant Batu Caves)



Modul:
1Karipap
2 .Kuih bakar
3. Apam Puteri Ayu
4. Creamy creampuff
5. Cucur badak
6. Choc moist cake
7. Samosa


Anda akan didedahkan dengan pengetahuan bidang makanan sejukbeku & berpeluang berkongsi pengalaman dengan saya.




Modul nota & lecture:
1. Teknik sejukbeku
2. Processing
3. 
Raw Material Handling: pre &post
4. Jangka hayat produk
5. Pembungkusan
6. Pengiraan kos
7. Labelling
8. Marketing
9. Dan banyak lagi

KEMUNCAK KELAS .... HANDS-ON ("semua kena buat sendiri tau!)



Tuesday, January 7, 2014

KELAS DECORATIVE PINEAPPLE TART, BLUEBERRY CHEESE TART & FRUIT TARTLET, KEK FONDANT & FROZEN FOOD & (MAC 2014)

KELAS DECORATIVE PINEAPPLE, BLUEBERRY CHEESE TART & FRUIT TARTLET

Tarikh: 28 Feb 2014 (Jumaat) 
Yuran: RM200
Masa: 9 pg - 3 ptg
Tempat: NO 1D, JLN SG 1/5, TAMAN INDUSTRI BOLTON, 68100 BATU CAVES, SELANGOR. 



*Peserta akan membawa pulang hasil kerja tangan yang dihias sendiri*.
 


KELAS FONDANT

TARIKH: 1 Mac 2014 (Sabtu) 
MASA: 9.00 Pagi-3 Ptg 
TEMPAT: 
NO 1D, JLN SG 1/5, TAMAN INDUSTRI BOLTON, 68100 BATU CAVES, SELANGOR. 

BAYARAN: RM250
MODUL HANDS-ON:
1. Cara membuat fondant/pes gula
2. Cara membuat pes modelling
3. Pengenalan kepada peralatan menghasilkan design fondant
4. Teknik mewarna
5. Teknik dusting
6.Teknik membalut kek
7. Teknik melekatkan hiasan
8. Teknik kek bertingkat bertiang & dowel rod
9. Royal icing

*Peserta akan membawa pulang sebiji kek yang telah dihias sendiri*.


KELAS FROZEN FOOD (7 jenis)

Tarikh: 2 Mac 2014 (Ahad) 
Yuran: RM250
Masa: 9 pg - 4/5 ptg
Tempat: Taman Industri Bolton, Gombak (berhampiran Giant Batu Caves)



Modul:
1Karipap
2 .Kuih bakar
3. Apam Puteri Ayu
4. Creamy creampuff
5. Cucur badak
6. Choc moist cake
7. Samosa


Anda akan didedahkan dengan pengetahuan bidang makanan sejukbeku & berpeluang berkongsi pengalaman dengan saya.




Modul nota & lecture:
1. Teknik sejukbeku
2. Processing
3. 
Raw Material Handling: pre &post
4. Jangka hayat produk
5. Pembungkusan
6. Pengiraan kos
7. Labelling
8. Marketing
9. Dan banyak lagi

KEMUNCAK KELAS .... HANDS-ON ("semua kena buat sendiri tau!)




Saturday, December 21, 2013

KELAS FROZEN FOOD PADA 21 DEC 2013

Kesemua peserta memang hebat! Cepat je dapat faham teknik yang dipelajari. Ciri-ciri usahawan berjaya ni! Wan mendoakan seluruh kejayaan buat kalian semua. Ameen.

Masing-masing sibuk memasukkan inti ke dalam doh cucur badak.

Cara bisnes lain dik!

Seronok kan menguli doh karipap kan!

Sambil mengadun batter kek, sempat lagi menjeling ke tepi. Sambil menyelam minum air ye! Bagus!

Yey! Apam Puteri ayu dah siap! Lembut kan!

Pizza dalam proses. Berdebu semua nampaknya!

Apam Puteri Ayu yang siap dikukus.

Choc Moist Cake dah siap juga!

Pizza sedang beratur untuk dibakar.


Monday, December 16, 2013

KELAS FROZEN FOOD 21 DEC 2013

KELAS FROZEN FOOD (7 jenis)

Tarikh: 21 DEC 2013 (Sabtu) 
Yuran: RM250
Masa: 9 pg - 4/5 ptg
Tempat: Taman Industri Bolton, Gombak (berhampiran Giant Batu Caves)



Modul:
1. Karipap
2 .Hawaiian Pizza
3. Apam Puteri Ayu
4. Creamy creampuff
5. Cucur badak
6. Choc moist cake
7. Samosa

Anda akan didedahkan dengan pengetahuan bidang makanan sejukbeku & berpeluang berkongsi pengalaman dengan saya.


Modul nota & lecture:
1. Teknik sejukbeku
2. Processing
3. 
Raw Material Handling: pre & post
4. Jangka hayat produk
5. Pembungkusan
6. Pengiraan kos
7. Labelling
8. Marketing
9. Dan banyak lagi

KEMUNCAK KELAS .... HANDS-ON ("semua kena buat sendiri tau!)

Sunday, December 8, 2013

Kelas frozen food pada 8 Dec 2013.


Pn Emiliea dari Selayang hadir utk mempelajari teknik sejukbeku dan penghasilan kuih-muih bersama-sama dengan anaknya. Katanya tujuan ke kelas hanya untuk menambah pengetahuan, bak kata orang celik masakan. Bersemangat betul Pn Emiliea ni. Tahniah!

Peace jugak! Hehehehe...
Sukat betul-betul ye!

Dah tahu buat creampuff.. tiap-tiap hari boleh buat kan?





Inilah hasil air tangan Pn Emiliea. Wan doakan seluruh kejayaan buat kalian berdua.


Monday, December 2, 2013

KELAS JUNIOR CHEF, ROTI & FROZEN FOOD DISEMBER 2013

KELAS JUNIOR CHEF




Tarikh: 6 Dec 2013 (Ahad) - 9 pg- 2/3 ptg
Yuran: RM150
Tempat: Taman Industri Bolton, Gombak (berhampiran Giant Batu Caves)
Free gift: Apron & topi junior chef 

Modul:

1. Non bake cheese cake in jar
2. Choccolate Chips
3. Cupcake
4. Durian Crepe

KELAS ROTI (10 JENIS)











KELAS  SWEETBUN

TARIKH: 7 Nov 2013 (Sabtu)
MASA:  9.00 pg-2/3 ptg
BAYARAN:  RM 160

MODUL HANDS-ON:
1. Teknik Sponge & Dough Method
2. No time Dough
3. Glacing

JENIS:
1. Cheese Bun
2. Chicken Floss
3. Garlic Bun
4. Milk Bun
5. Mexican Bun
6. Red Beans
7. Mini Pizza
8. Raisin Bun
9. Sosej Roll
10. Toasted Coconut Bun


KELAS FROZEN FOOD (7 jenis)

Tarikh: 8 DEC 2013 (Ahad) 
Yuran: RM250
Masa: 9 pg - 4/5 ptg
Tempat: Taman Industri Bolton, Gombak (berhampiran Giant Batu Caves)



Modul:
1. Karipap
2 .Hawaiian Pizza
3. Apam Puteri Ayu
4. Creamy creampuff
5. Cucur badak
6. Choc moist cake
7. Samosa

Anda akan didedahkan dengan pengetahuan bidang makanan sejukbeku & berpeluang berkongsi pengalaman dengan saya.


Modul nota & lecture:
1. Teknik sejukbeku
2. Processing
3. 
Raw Material Handling: pre & post
4. Jangka hayat produk
5. Pembungkusan
6. Pengiraan kos
7. Labelling
8. Marketing
9. Dan banyak lagi

KEMUNCAK KELAS .... HANDS-ON ("semua kena buat sendiri tau!)




KELAS FROZEN FOOD PADA 1 DISEMBER 2013

Peserta sedang membuat karipap.


Choc Moist Cake siaputk dikukus.



Norbaini menerima sijil kursus. Wan mendoakan seluruh kejayaan dunia akhirat. Selamat Maju Jaya!

Saturday, November 30, 2013

KELAS ROTI PADA 30 NOV 2013

Peserta kelas roti pada kali ini terdiri drp Hanis (kiri sekali), Kak Suvretta (ex-student kls terdahulu) dan En. Mahfuz. Walaupun kali pertama belajar membuat roti, masing-masing tidak kekok.  Bak kata orang... ada gaya la.. Wan mendoakan kejayaan buat kalian semua.



Nampak mcm senang buat rounding doh besar kan. Bila dah buat sendiri, baru tahu kan? Tapi kalau buat latihan byk kali, senang sebenarnya. 

Peserta sibuk menimbang bahan utk membuat topping dan filling.

Dalam kelas Wan, pelajar berpeluang merasai sendiri proses membuat roti dari menimbang, rasa tekstur doh sehinggalah ke proses akhir.






Inilah hasil tangan peserta. Not bad! Cantik! Tahniah!