Saturday, October 27, 2012

KELAS MASAKAN NOVEMBER 2012







KELAS FONDANT

TARIKH: 3 Nov 2012 (Sabtu)
MASA: 9.00 Pagi-3 Ptg
BAYARAN: RM250

MODUL HANDS-ON:

1. Cara membuat fondant, pes modelling.
2. Pengenalan peralatan menghasilkan design fondant.
3. Teknik mewarna, membalut kek, melekatkan hiasan
4.  Teknik kek bertingkat- tiang & dowell rod
5. Royal Icing

* Peserta akan membawa pulang sebiji kek yang telah dihias sendiri.



KELAS FROZEN FOOD



 
TARIKH: 4 Nov 2012 (Ahad) 
MASA: 9.00 Pagi - 4/5 Ptg 

BAYARAN: RM250


JENIS KUIH FROZEN: 

1. Custard Cream Puff
2. Chocolate Moist Cake
3. Samosa
4. Karipap
5. Apam Gula Hangus
6. Kuih Bakar
7. Donut

MODUL PENGAJARAN HANDS-ON: 

1. Teknik Sejuk beku
2. Production Line
3. Shelf Life
4. Asas peralatan yg diperlukan untuk       berniaga drp rumah.
5. Pembungkusan
6. Kaedah penyimpanan pra produk dan produk.
7. Cara penyediaan hidangan
8. Labelling 


KELAS CHEESE CAKE

TARIKH: 10 Nov (Sabtu)
MASA: 9.00 pg- 3 ptg

BAYARAN: RM 180

MODUL HANDS-ON:

TEKNIK: Baked & Non-Bake cheese cake

PROSES MEMBUAT CHEESE CAKE:
a)Bain Marie (Baked)       b) Chilled (Non-Bake)

Jenis cheese cake:
1. Fruity Cheese Cake
2. Chocolate Cheese Brownie
3. American Baked Cheese Cake


KELAS JUNIOR CHEF

TARIKH: 11 NOV 2012 (AHAD)

MASA: 9.00 pg - 2.00 ptg
BAYARAN: RM150

MODUL HANDS-ON:
1. Cream cheese cupcake
2.
Chocolate chips
3. Cheese Sticks
4. Iced Blended
 *Peserta membawa pulang apron Junior Chef & topi chef*


KELAS ROTI
TARIKH: 17 NOV 2012 (Sabtu)
MASA:  9.00 Pg-
BAYARAN:  RM 150

MODUL HANDS-ON:
1. Teknik Sponge & Dough Method
2. No time Dough
3. Glacing

JENIS:
1. Decorated Donut
2. Ring donut
3. Filling donut
4. Pau Putih
5. Cinnamon Rolls







KELAS  CUPCAKES &
DECORATION
TARIKH: 18 NOV 2012 (AHAD)
MASA: 9.00 pg - 2.00 ptg
BAYARAN: RM150

MODUL HANDS-ON:
1. Teknik creaming
2. Buttercream decoration

Jenis:
1. Vanilla Cupcakes
2. Chocolate cupcakes
3. Red velvet cupcakes

No comments: